Εργαστήριο Αποτελεσματικού Γονέα

Η Εκπαίδευση Αποτελεσματικού Γονέα θεωρείται παγκοσμίως το πιο αναγνωρισμένο και αποτελεσματικό πρόγραμμα γονεϊκής υποστήριξης. Μέσα από ένα βιωματικό, ενδιαφέρον και με άμεσες εφαρμογές πρόγραμμα, γονείς με παιδιά όλων των ηλικιών μαθαίνουν να επιλύουν συγκρούσεις εποικοδομητικά, να θέτουν ξεκάθαρα όρια και να μιλάνε έτσι ώστε τα παιδιά να τους ακούν, να τους εμπιστεύονται και να τους μιλούν.

Το πρόγραμμα διδάσκει στους γονείς αποτελεσματικές δεξιότητες επικοινωνίας, επιστημονικά τεκμηριωμένες δίνοντάς τους τα εφόδια να αντιμετωπίσουν ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων που μπορεί να προκύψουν μέσα στην οικογένεια. Η μέθοδος ΕΑΓ απευθύνεται σε όλους τους τύπους γονέων και παιδιών, εξασφαλίζοντας ουσιαστικές σχέσεις μεταξύ τους. Ο ιδρυτής του προγράμματος, Dr Thomas Gordon, υπήρξε τρεις φορές υποψήφιος Νόμπελ για το κοινωνικό του έργο.

Οι συμμετέχοντες διδάσκονται, με πρακτικό τρόπο, ένα σύνολο δεξιοτήτων επικοινωνίας και επίλυσης συγκρούσεων, καθώς και το πλαίσιο που θα τους επιτρέψει να γνωρίζουν πότε και πώς θα τις χρησιμοποιούν.
Αμέσως μετά την εκμάθηση και την εφαρμογή τους, οι δεξιότητες αυτές γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι των καθημερινών επικοινωνιών τους. Πρόκειται για χρήσιμα εργαλεία τα οποία συμβάλλουν στην γεφύρωση των σχέσεων, στην πρόληψη ή στην μείωση εντάσεων σε όλες τις διαπροσωπικές σχέσεις. Μέσα από το πρόγραμμα οι γονείς μαθαίνουν πώς να μεγαλώνουν παιδιά με χαρακτηριστικά υπευθυνότητας, αυτοπειθαρχίας, σεβασμού, αυτονομίας και συνεργατικότητας.

Η επιτυχία του εργαστηρίου οφείλεται κυρίως στο ότι δεν αρκείται να μεταδώσει κάποιες θεωρητικές γνώσεις, αλλά να θέσει γερές βάσεις πρακτικής μάθησης που θα φέρουν  άμεσα, πραγματικά και αναγνωρίσιμα αποτελέσματα στην οικογένεια.

Η ΕΑΓ βασίζεται στις αρχές του C.Rogers υποστηρίζοντας τις αποτελεσματικές σχέσεις και προσφέρεται από τον Gordon Training Intenational, έναν διεθνούς κύρους οργανισμό, που κύριο μέλημα έχει τη διάδοση των δεξιοτήτων επικοινωνίας για τη δημιουργία αποτελεσματικών και ανθεκτικών σχέσεων στην οικογένεια, το σχολείο και τη δουλειά. Ιδρύθηκε το 1962 στην Καλιφόρνια από τον Dr. Thomas Gordon.

Στη φιλοσοφία του Dr. Gordon υπάρχει η πεποίθηση πως τα παιδιά δεν είναι κακά ή άτακτα αλλά συμπεριφέρονται με τρόπους που ικανοποιούν τις ανάγκες τους. Έχουν το δικαίωμα να τις ικανοποιούν όπως και οι γονείς άλλωστε. Οι σχέσεις γονέων – παιδιών αρχίζουν να αποκτούν προβλήματα τη στιγμή που οι ανάγκες συγκρούονται. Ο συνεχής κύκλος των αγώνων εξουσίας για την επιβολή λύσης και η ένταση που προκαλείται έχει σαν αποτέλεσμα να διαβρώνει την σχέση γονέα- παιδιού.

Η ΕΑΓ με ένα σύνολο δεξιοτήτων επικοινωνίας και επίλυσης συγκρούσεων βοηθά τους γονείς να βελτιώσουν και να ενδυναμώσουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Έτσι, λοιπόν, θα βοηθηθείτε σε καταστάσεις όπως:

«Κάθε πρωί ζω ένα μαρτύριο, μέχρι να ετοιμάσω τα παιδιά για το σχολείο»
«Το παιδί μου γυρνά στεναχωρημένο από το σχολείο. Αναρωτιέμαι πώς να το βοηθήσω.»
«Γίνεται καθημερινή μάχη για το διάβασμα. Δεν ξέρω τι να κάνω πια!»
«Οι κανόνες σπάνια τηρούνται και συνοδεύονται από φωνές, ένταση και αποξένωση.»
«Τα παιδιά μου τσακώνονται συνεχώς μεταξύ τους.»
«Γίνομαι συχνά η κακιά. Δεν καταφέρνω να τα ξεκολλήσω από το internet, τα social media και τα παιχνίδια στο tablet.»
«Τσακωνόμαστε συχνά για το μπάνιο, τα δόντια, την ώρα του βραδινού ύπνου…»
«Έχω άγχος τώρα στην εφηβεία για τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, τις παρέες τους.»
« Οι δάσκαλοι μου λένε ότι το παιδί μου έχει αρχίσει να γίνεται επιθετικό στο σχολειο.»

Στα Εργαστήρια Αποτελεσματικού Γονέα θα μάθετε:

  • Να βοηθάτε τα παιδιά σας να επιλύουν τα προβλήματά τους.
  • Να αντιμετωπίζετε τη μη αποδεκτή συμπεριφορά των παιδιών σας.
  • Να επιλύετε τις συγκρούσεις ανάμεσα σ΄ εσάς και τα παιδιά σας.
  • Να ακούτε με τέτοιο τρόπο, ώστε τα παιδιά σας να νιώθουν ότι τα κατανοείτε.
  • Να επικοινωνείτε με σαφήνεια, ώστε τα παιδιά σας να σας καταλαβαίνουν.
  • Να θεσπίζονται κανόνες που θα τηρούνται από ολόκληρη την οικογένεια.
  • Να επιλύετε τις συγκρούσεις έτσι ώστε να μην υπάρχουν δυσαρεστημένοι.
  • Να ανατρέφετε τα παιδιά με μια φιλοσοφία που δεν θα είναι επιτρεπτική ούτε απολυταρχική.
  • Να γίνετε το πρόσωπο στο οποίο θα στρέφονται τα παιδιά σας για να μοιραστούν και να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες ή τους προβληματισμούς τους με εποικοδομητικό τρόπο.

Λίγα λόγια για τον Dr Gordon
Ο διαπρεπής ψυχολόγος Dr. Gordon (1918- 2002) μαθητής και συνεργάτης του C.Rogers και του Α. Maslow, δίδασκε επί 20 χρόνια τη μέθοδο του, πριν εκδώσει το βιβλίο στο οποίο την παρουσίαζε αναλυτικά.
Τιμήθηκε το 1999 με το Χρυσό Μετάλλιο της Ένωσης Αμερικανών Ψυχολόγων για τη συνεχή προσφορά του στην Ψυχολογία, και το 2001 με το Βραβείο Επίτευγμα Ζωής, από την Ένωση Ψυχολόγων της Καλιφόρνια, ενώ ήταν ο πρώτος παραλήπτης του Βραβείου Επιτεύγματος Καριέρας από την Αμερικανική Ένωση Εκπαιδευτών Ανατροφής των Παιδιών.
Υπήρξε σύμβουλος στο συνέδριο του Λευκού Οίκου για τα Παιδιά, καθώς και στο πρόγραμμα White House Fellows. Ο Dr.Gordon έχει γράψει οκτώ βιβλία συμπεριλαμβανομένων των Leader Effectiveness Training (L.E.T) και Teacher Effectiveness Training (T.E.T).
Ως αναγνώριση της προσφοράς του, προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης το 1997, το 1998 και το 1999.

Ερωτήσεις σχετικά με το Εργαστήριο

Πρέπει τα παιδιά μου να έχουν μια ορισμένη ηλικία;
Η ΕΑΓ απευθύνεται σε γονείς με παιδιά όλων των ηλικιών. Ο λόγος είναι ότι διδάσκει τρόπους διαπροσωπικής επικοινωνίας που ανταποκρίνονται στις ανάγκες όλων μας, μικρών και μεγάλων, και προσαρμόζονται σε ένα ευρύτατο φάσμα προσωπικοτήτων γονέων και παιδιών.

Αν όμως τα παιδιά μου είναι ακόμα μωρά ή νήπια;
Το κάθε μάθημα προσφέρει δεξιότητες και για τους γονείς πολύ μικρών παιδιών που βρίσκονται στο προλεκτικό στάδιο. Είναι σημαντικό να ξεκινήσει κανείς σωστά τη σχέση του με το παιδί του!

Πρέπει να παρακολουθούν και οι δύο γονείς;
Το να παρευρίσκονται και οι δύο είναι θεμιτό, όχι όμως και απαραίτητο. Όπως διαπιστώνουν όλοι, το κέρδος είναι μεγάλο και σημαντικό για την οικογένεια. Αν και ο δεύτερος γονέας αποφασίσει να παρακολουθήσει τα μαθήματα μπορεί κάλλιστα να παρακολουθήσει μια επόμενη ομάδα.

Αν κάνω απουσίες;
Καλό είναι να αποφύγετε τις απουσίες για να παρακολουθήσετε όλες τις διαδραστικές ασκήσεις και τις εφαρμογές των δεξιοτήτων. Σε κάθε περίπτωση όμως σας ενημερώνω σχετικά με το περιεχόμενο του μαθήματος που χάσατε, προκειμένου να καλυφθούν τυχόν κενά. Ωστόσο, αν από τις δέκα συναντήσεις μας χάσετε πάνω από δύο, η εκπαίδευση δεν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Θα έχω διάβασμα;
Λίγο διάβασμα και απλές ασκήσεις εφαρμογής στο σπίτι θα σας βοηθήσουν να εξασκήσετε τις δεξιότητες που διδάσκεστε στο μάθημα. Οι όποιες δυσκολίες που συναντάτε κατά την εξάσκησή σας, γίνονται χρήσιμο αντικείμενο συζήτησης στην συνάντηση, εμπλουτίζοντας το μάθημα με εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης δυσκολιών.

Πληροφορίες συμμετοχής
Διάρκεια:
Το Εργαστήριο μπορούν να το παρακολουθήσουν γονείς, με παιδιά όλων των ηλικιών, είναι βιωματικό, και διεξάγεται σε μικρές ομάδες
Διαρκεί συνολικά 30 ώρες και αποτελείται από 10 τρίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις

Κόστος:
230€/άτομο, 350€/ζευγάρια
Επειδή η ομάδα θα είναι ολιγομελής θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

(*) Σε κάθε συμμετέχοντα δίδεται το βιβλίο της Εκπαίδευσης Αποτελεσματικού Γονέα, το αντίστοιχο εγχειρίδιο ασκήσεων και με το πέρας των εργαστηρίων, ένα αντίγραφο της φιλοσοφίας του Dr. Gordon και το πιστοποιητικό συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες και εκδήλωση ενδιαφέροντος, παρακαλώ ενημερώστε τη γραμματεία του κέντρου Νόηση

Υπεύθυνη του Εργαστηρίου
Χατζηαρτεμίου Θεοδώρα Παιδοψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός BA MA
Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια PET (Parent Effectiveness Training)